the world as i found it
home | kunstenaars | about | praktisch | atelier | colofon
katrien steenssens
[parts]
left left

biografie

Katrien Juliana Cyriel Marc Steenssens (°1968 - Wilrijk)

Sociologisch onderzoeksexpert, HIVA-KULeuven
Master in de godsdienst- en cultuursociologie, KULeuven
DKO: Monumentale Kunsten (Temse); Digitale Beeldverwerking (Leuven)

info

Ik herinner mij toen ik kon vliegen.

Van het geld van mijn eerste vakantiewerk kocht ik een analoge camera. Voor reizen en familiefeesten weliswaar. De mogelijkheden van de camera als een artistiek medium kwamen toen nog niet in mij op. Niet kan lang duren.

In dit geval tot ik mij zo'n 10 jaar geleden een eerste digitaal pockettoestel aanschafte. Een goddelijke ontdekking. Zonder enige moeite bevrijdde het kleine, lichte, discrete ding mij van de clichés van de traditie, stilzwijgend opgelegde regels en confectie-esthetiek. Ontsnapt uit die gouden kooi, kon ik eindelijk het uitdrukkingsveld betreden dat schilders al lang -en mee door de opkomst van de fotografie- aan het verkennen waren.

Mijn beeldend werk is exploratief, zoekend, zwervend. Ik maak gebruik van gevonden foto's, onconventionele eigen fotografie of gelaagde composities van een of beide van deze soorten beelden. Daarmee doorkruis ik de objectieve tijdruimtelijke dimensie, verken ik langs de wegen van mijn verbeelding het subjectieve, dat tussen de plooien van het onmiddellijk waarneembare valt.

Aanleiding voor het project 'parts' waren de vaak en in vele uiteenlopende contexten aangehaalde woorden 'het geheel is meer dan de som van de delen'. Ik raakte geïntrigeerd door de discussie of het 'meer' in deze zinsnede niet beter 'anders' en in sommige gevallen zelfs 'minder' zou moeten zijn. Ik besloot om de relatie delen-geheel te onderzoeken in de visuele waarneming. Wat gebeurt er wanneer ik een beeld deconstrueer en vervolgens, op een andere wijze, reconstrueer? Het resultaat is meer én minder dan een antwoord.

contact

Onze-Lieve-Vrouwplein 54 - 3020 Herent
http://halfpasthere.wordpress.com
© the World as I found it - 2024