the world as i found it
home | kunstenaars | about | praktisch | atelier | colofon
sandra seghers
[les fables de jean]
left left

biografie

Sandra Seghers (°1961 - Aalst)

Publicatie: Botanique (2009), Eros – Thanatos (2010), Vitrine (2012)
DKO Beeldende kunst (Aalst, Leuven): Fotokunst, schilderkunst, kunstgeschiedenis

info

Mijn werkboeken zijn mijn dagboeken waarin ik foto’s kleef van beelden die mij intrigeren en die een continu verhaal vertellen. In elk van die verhalen ga ik op zoek naar de dualiteit. Alle dingen bestaan alleen maar bij gratie van hun tegenstelling: geen leven zonder dood, geen liefde zonder haat, geen vreugde zonder pijn, geen Magdalena zonder Maria.

Ik verkies locaties waar ik herhaaldelijk kan terugkeren om foto’s te nemen. Ik blijf aangetrokken tot deze plaatsen tot ik er in slaag de magie van die plek in mijn foto’s vast te leggen. Eens die magie is verdwenen, stopt het project.
Ik fotografeer met zeer veel geduld, wacht op de juiste lichtomstandigheden en ga meditatief op in de omgeving. Ik word één met het onderwerp. Het meditatieve aspect tijdens het maken van mijn foto’s is een zalig moment en een grote uitdaging.
Ik ben enorm gedreven om maandenlang te werken aan één bepaald onderwerp.

De titel “Les fables de Jean” geef ik mee aan de charmante leefwereld van opgezette dieren. Ik ga op zoek naar locaties waarin opgezette dieren volledig uit hun natuurlijke habitat zijn gehaald. Zij worden deel van een stilleven of installatie, geënsceneerd door de eigenaar in zijn woonkamer, atelier of werkomgeving. Elke installatie heeft een aparte en verrassende invalshoek afhankelijk van de eigenaar. De tijd zorgt voor gewenning aan deze installaties. Vragen over het leven en de dood van de dieren worden hierbij bespreekbaar met de eigenaar.
Had hij een persoonlijke band met het dier? Heeft hij nog plezier aan het opgezette dier? Heeft hij de dieren laten opzetten om zijn omgeving compleet te houden?

In eerste instantie ontdekt de toeschouwer een zekere esthetiek, pas later komt het besef dat het hier om dode dieren gaat. We balanceren op de grens tussen macaber en esthetiek.

contact

Hundelgemsesteenweg 3B - 9820 Merelbeke
www.sandraseghers.com
© the World as I found it - 2024